A paleo előtt a maglisztek számomra ismeretlen részét képezték a gasztronómiának. Nem találkoztam velük, és nem is használtam ezeket. Na nem csoda, egyrészt átlagos boltokban, de még hiperekben sem kaphatóak, másrészt cseppet sem olcsóak. De amikor belevágtam a paleóba, akkor vettem párat, kis kiszerelésben, kipróbálásra. Kosaramba került: gesztenyeliszt, mandulaliszt, tökmagliszt, szezámmagliszt.
Gasztro kategória bejegyzései
Kalandozásaim a paleo világában 3. – A dolgos hétköznapok
Heti menütervező
Szoktál főzés előtt tanácstalanul állni a hűtő vagy a spájz előtt, hogy mi legyen az ebéd? Ez ellen nagyon jó megoldás, ha minden héten, bevásárlás előtt összeállítjuk a heti menüt. A bevásárlás után természetesen még lehet módosítani az étlapot attól függően, mi mindent sikerült beszerezni. Így biztos minden ételhez meglesz az összes alapanyagunk, és nem kell főzés közben a boltba ugrasztani valakit.
Kalandozásaim a paleo világában 2. – Mit eszek?
Bajtársaink a konyhában – Nokedliszaggató
Ti szeretitek a nokedlit? Gyakran szoktatok készíteni? Mi nagyon szeretjük, az összes pörkölt jellegű ételhez ezt szoktuk köretként enni. Legalábbis ezt ettük nagyon sokáig, mígnem 1998 Szilveszterén egy szaggatáskor bele nem nyúltam a forró főzővízbe. Hónapokig gyógyult a kezem, szerencsére mára nyoma sincs a balesetemnek. A rossz tapasztalat nekem bőven elég volt ahhoz, hogy elkezdjek félni a nokedli készítésétől. A helyzet megváltozott, amikor 2004 környékén rátaláltam erre a biztonságosan használható nokedliszaggatóra.
Tovább
Kalandozásaim a paleo világában 1. – A kezdet
Tudom, hogy a nők 101 %-a folyton valamilyen diétát folytat. Ki az egészségéért, ki a fogyás kedvéért, ki pedig a kettő kombinációja okán. Én most épp irigységből. Igen, jól olvastad, irigységből, mivel találkoztam valakivel, akit már 1 éve nem láttam, és hát bomba jól néz ki. Mi a titkod? -kérdeztem. A paleo étrend -jött a válasz.
Bajtársaink a konyhában
Minden család életében fontos szerepet tölt be a konyha, az ételek elkészítése, az étkezés. Sok időt töltünk a konyhában, étkezőben, ezt persze a nagy cégek is felfedezték, lépten-nyomon belebotlunk a hirdetéseikbe: nézzük csak végig egy nőknek szóló újság reklámjait, vagy kapcsoljunk be egy kereskedelmi csatornát a televízióban. Egyik konyhai csodamasina után ajánlják a másikat. Biztosan mindenki vásárolt már egy-egy ilyen hasznos, vagy annak tűnő eszközt, amiből aztán akad olyan, amelyet azóta is rendszeresen használ, és akad néhány, amely a szekrény mélyére került, vagy elajándékozták. Ha szerencsések vagyunk, akkor kisebb veszteséggel, de túl tudtunk adni a ki nem használt eszközökön.
Neked mi volt a legnagyobb melléfogásod, amit vettél a konyhádba, de később megbántad? Mi lett a sorsa?
Házi túró készítése
A házi túró készítése elég macerásnak hangzik, de tulajdonképpen inkább idő-, mintsem munkaigényes. Nagyon lényeges, hogy jó alapanyagból dolgozzunk, legjobb a teljes (fölözetlen, homogenizálatlan) tej, amit megbízható forrásból szerezzünk be.
A neten vannak olyan leírások, miszerint dobozos bolti tejből is el lehet készíteni, tehát ha nem tudunk hozzájutni házi tejhez, akkor válasszunk minőségi, magas zsírtartalmú bolti tejet erre a célra. UHT-t semmiképpen sem -szerintem mondjuk az UHT (ultra high temperature -nagyon magas hőfokon hőkezelt) tej egyébként sem alkalmas emberi fogyasztásra.
Tojásos-sajtos melegszendvics
Nagyobb családoknál időnként nehéz eldönteni, mennyi pékárura van szükség egy-egy napon. Így aztán időnként megesik, hogy nagyobb mennyiség marad meg másnapra szikkadt pékáruként. Ilyenkor nálunk gyakran készül bundás kenyér, vagy valamilyen melegszendvics. Már komoly tárházunk van melegszendvicsekből. Az alábbi tojásos-sajtos melegszendvics az egyik nagy kedvencünk, ha ez készül, akkor mindenki nagy örömmel fogyasztja, senki sem panaszkodik rá. Ez nálunk nagy szó!