Szilveszteri malacsült

Szilveszteri Malacsült

A népi hagyomány szerint szilveszterkor malachúst kell enni, mert a malac kitúrja a jó szerencsénket. Ha szerencsések szeretnénk lenni az új évben, akkor a szárnyasok fogyasztását viszont kerülni kell, mert azok viszont elkaparhatják a szerencsénket. Egy átlagos család asztalára ritkán kerül egészben sült malac, de készülhet nagyon ízletes malacsült egy darab bőrös malachúsból is. Mi többnyire egy jókora bőrös malachúst veszünk a szilveszteri malacsültünkhöz. Tovább

Márton napi libasült

Márton napi libacomb

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” – tartja a mondás. Emiatt sok család asztalára kerül Márton napon, november 11-én libából készült étel. A mondás és népszokás valószínűleg onnan ered, hogy Márton napon zárták le az éves gazdasági munkákat, ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. Ilyenkor kóstolták meg az új bort, és ekkor vágták le először a tömött libákat.
Tovább

Megkóstoltuk -Sirály étterem, Visegrád

Néha úgy esik, hogy alkalomadtán beülünk egy-egy vendéglátóipari egységbe. Nem mindig rendelkezünk előzetes ismeretekkel ezekről a helyekről, vagy ha mégis, ezek nem feltétlenül esnek egybe a mi benyomásainkkal. Étterem és étterem között hatalmas a különbség, de jó, ha ezt nem a saját kárunkon kell megtapasztalnunk. Mi útra keltünk és megkóstoltuk, fogyasszátok az éttermekről íródott cikkeinket jó étvággyal.

Tovább

Kalandozásaim a paleo világában 9. – Kenyérpótló

Már többször megírtam, számomra elég nehéz a kenyerek és egyéb pékáruk elhagyása, mert a legtöbb kenyérpótló, ami a paleós palettán található, egyáltalán nem vált be nekem. Nem szeretem az ízüket, hogy macerás az elkészítésük, és drágák az alapanyagok. De találtam egy kompromisszumos megoldást.

Tovább