Földieper csokoládéba mártva

Eper csokoládéba mártva

Itt a földieper szezonja, tele vannak vele a boltok, piacok. A földieper elég rövid ideig terem, és kevés ideig tartható el. A családunkban mindenki nagyon szereti, így amikor érik a szabadföldi, hazánkban termett eper, akkor sokszor kerül gyümölcsként az asztalunkra. Mostanában rendszeresen van itthon. Tudtad, hogy az eper jelentős mennyiségű vasat is tartalmaz? A Természet ereje sorozatunkban tavaly áprilisban már írtunk a földieperről.

Tovább

Szilveszteri malacsült

Szilveszteri Malacsült

A népi hagyomány szerint szilveszterkor malachúst kell enni, mert a malac kitúrja a jó szerencsénket. Ha szerencsések szeretnénk lenni az új évben, akkor a szárnyasok fogyasztását viszont kerülni kell, mert azok viszont elkaparhatják a szerencsénket. Egy átlagos család asztalára ritkán kerül egészben sült malac, de készülhet nagyon ízletes malacsült egy darab bőrös malachúsból is. Mi többnyire egy jókora bőrös malachúst veszünk a szilveszteri malacsültünkhöz. Tovább

Márton napi libasült

Márton napi libacomb

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” – tartja a mondás. Emiatt sok család asztalára kerül Márton napon, november 11-én libából készült étel. A mondás és népszokás valószínűleg onnan ered, hogy Márton napon zárták le az éves gazdasági munkákat, ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. Ilyenkor kóstolták meg az új bort, és ekkor vágták le először a tömött libákat.
Tovább

Kalandozásaim a paleo világában 9. – Kenyérpótló

Már többször megírtam, számomra elég nehéz a kenyerek és egyéb pékáruk elhagyása, mert a legtöbb kenyérpótló, ami a paleós palettán található, egyáltalán nem vált be nekem. Nem szeretem az ízüket, hogy macerás az elkészítésük, és drágák az alapanyagok. De találtam egy kompromisszumos megoldást.

Tovább

Sütőtökös muffin

Sütőtökös muffin

Szeretem a sütőtököt, de legtöbbször marad belőle több-kevesebb. Hidegen már nem az igazi, így általában a mélyhűtőben köt ki az el nem fogyott mennyiség. Sok sütőtökös recept kívánja meg, hogy felhasználás előtt süsük meg a tököt, és a sült tök hozzáadásával készítsük el az ételünket. A lefagyasztott maradékokból könnyen és a sütési időt megspórolva készíthetjük ezeket az ételeket.

Tovább