Mi nagyon szeretjük a pizzát, mindenki a saját ízlésére szokta elkészíteni a saját adagját. Így nincs vita abban, hogy ki mit eszik meg, és mit nem szeret rajta. Főleg hétvégenként készül nálunk. Eléggé munkaigényes és nem is olcsó, de családi szórakozásnak is beválik, mire elkészül nálunk a 4 nagy pizza. Jóval finomabb, mint amilyet bármelyik pizzaszállító cégtől ettünk eddig valaha. Igaz, ezzel több a teendőnk, nem csak a telefont kell felemelni.
Recept kategória bejegyzései
A természet ereje 20. – Szilva
A szilva Magyarországon honos, sokfelé termesztett gyümölcs. Nagyon sok fajtája ismert, és termesztett a kiskertekben. A szilvafa kora tavasszal, márciusban, áprilisban hozza fehér vagy halvány rózsaszín virágait. Termése júliustól szeptemberig érik be. A nyáron érő, gömbölyű szilvákat ringlónak nevezzük, ezek édesek és lédúsak, ezeket főként frissen fogyasztjuk. Ősszel érnek a tömörebb, kevésbé lédús, hosszúkás alakú szilvák, ezek alkalmasabbak lekvár vagy aszalt gyümölcs készítésére.
Kalandozásaim a paleo világában 7. -Gyors süti
Tojásos paprika
Nyáron reggelire vagy vacsorára gyakran készítek tojásos paprikát, mert gyorsan elkészül, finom, könnyű, de laktató étel. Gyerekkoromban a balatoni nyaralásokon édesapám gyakran készítette nekünk reggelire. Érdekes, anyukám volt az, aki főzött, aput ritkán láttuk főzni, de ez az étel úgy maradt meg bennem, hogy csak ő készítette. Nem emlékszem olyan alkalomra, hogy másképp lett volna.
Tovább
Nyárson sült húsok, zöldségek
Könnyű, gyors nyári vacsoránk lehet a nyárson sült hús és zöldség. Ha van kertünk és grillsütőnk, akkor kellemes hétvégi programmá válhat a sütögetés, de ha nincs, akkor sem kell lemondanunk erről a finomságról. A nyársainkat egyszerűen a sütőben is megsüthetjük.
Konkrét receptet írni nagyon nehéz. Mi csirkehúst, bacon szalonnát, zöldségeket, cukkinit, hagymát, gombát és a gyerekeknek virslit szoktunk legtöbbször a nyársakra húzni.
Tovább
Az első gyümölcstortám
Szerdán kicsi lányom azt kérte, hogy banános torta legyen a szülinapi tortája. Szoktunk itthon tortát sütni, de hagyományos gyümölcstortát még nem készítettem. Úgy gondoltam, itt a remek alkalom, hogy elkészüljön életem első gyümölcstortája.
TovábbBajtársaink a konyhában – Nokedliszaggató
Ti szeretitek a nokedlit? Gyakran szoktatok készíteni? Mi nagyon szeretjük, az összes pörkölt jellegű ételhez ezt szoktuk köretként enni. Legalábbis ezt ettük nagyon sokáig, mígnem 1998 Szilveszterén egy szaggatáskor bele nem nyúltam a forró főzővízbe. Hónapokig gyógyult a kezem, szerencsére mára nyoma sincs a balesetemnek. A rossz tapasztalat nekem bőven elég volt ahhoz, hogy elkezdjek félni a nokedli készítésétől. A helyzet megváltozott, amikor 2004 környékén rátaláltam erre a biztonságosan használható nokedliszaggatóra.
Tovább
Házi túró készítése
A házi túró készítése elég macerásnak hangzik, de tulajdonképpen inkább idő-, mintsem munkaigényes. Nagyon lényeges, hogy jó alapanyagból dolgozzunk, legjobb a teljes (fölözetlen, homogenizálatlan) tej, amit megbízható forrásból szerezzünk be.
A neten vannak olyan leírások, miszerint dobozos bolti tejből is el lehet készíteni, tehát ha nem tudunk hozzájutni házi tejhez, akkor válasszunk minőségi, magas zsírtartalmú bolti tejet erre a célra. UHT-t semmiképpen sem -szerintem mondjuk az UHT (ultra high temperature -nagyon magas hőfokon hőkezelt) tej egyébként sem alkalmas emberi fogyasztásra.
Tojásos-sajtos melegszendvics
Nagyobb családoknál időnként nehéz eldönteni, mennyi pékárura van szükség egy-egy napon. Így aztán időnként megesik, hogy nagyobb mennyiség marad meg másnapra szikkadt pékáruként. Ilyenkor nálunk gyakran készül bundás kenyér, vagy valamilyen melegszendvics. Már komoly tárházunk van melegszendvicsekből. Az alábbi tojásos-sajtos melegszendvics az egyik nagy kedvencünk, ha ez készül, akkor mindenki nagy örömmel fogyasztja, senki sem panaszkodik rá. Ez nálunk nagy szó!