Népszerű nálunk az apró, kézbe fogható harapnivaló. Régebben élesztős tésztából készíttetem, de sokszor nincs időm a kelesztésre, így elkezdtem kísérletezni olyan receptekkel, amelyekhez nem szükséges élesztő. Így alakult ki ez a sütőporos tésztareceptem, amelyet bármilyen sós töltelékkel elkészíthetek, és airfryerben gyorsan megsüthetek.
Mostanában gyakran olvastam a lenmag jótékony hatásáról az egészségünkre, így kitaláltam, hogy minden nap egy kis mennyiséget szeretnék fogyasztani belőle. Vásároltam tört lenmagot, de csak a címkéjét átolvasva szembesültem vele, hogy csak hőkezelés után ajánlják a termék fogyasztását. Pedig olyan jól kitaláltam, hogy salátákra, szendvicsekre szórok majd belőle egy kicsit minden nap. Végül sós sütemények tésztájába kevertem a lenmagot.
Pizzaszószos csiga – lenmagos, sütőporos alaptészta
Alaptészta hozzávalók (8-9 kis csigához):
- 15 dkg liszt (kb. 1 bögre)
- 6 g sütőpor (fél zacskó)
- 1/4 teáskanál só
- kb. 1 dl víz
- 2 evőkanál tört lenmag
Töltelék hozzávalók a pizza receptből:
- 1 doboz sűrített paradicsom (kb. 70 g)
- 3-4 evőkanál ketchup
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1,5-2 teáskanál Kotányi Pizza fűszerkeverék
- 2-3 evőkanál víz
Elkészítés menete:
- Nincs darálom, ezért a tört lenmagot mozsárba teszem, és apróbbra töröm.
- A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverem.
- Hozzáadok 1 dl vizet, és összegyúrom a tésztát. Ha nem áll össze, akkor még 1-1 evőkanál vizet adhatunk hozzá. Nekem többnyire elég az 1 dl víz.
- A csigához kinyújtom a tésztát 4 -5 milliméter vastagságúra.
- A pizzaszósszal vékonyan megkenem a tésztát, és feltekerem.
- Kb. 3 cm széles szeleteket vágok a feltekert tésztából.
- A csigákat az airfryer kosarába helyezem, és kicsit szétnyitom őket felül.
- Az airfryerben 150 fokon 15 perc alatt készre sütőm. Ebből a mennyiségből nekem 8-9 csiga készül.