Néhány éve sok volt itthon az alma, és nem fogyott, mert mindenki unta már a megszokott almás süteményeimet. Végül az Internetet bújva találtam rá az AranyTepsi blog almás csavart süteményére. Első sütés alkalmával nagyon kínlódtam a tésztával, rá is írtam receptre jó nagy betűkkel, hogy következő sütéskor ne érjen meglepetés, hogy:
„A tészta nagyon lágy, nagyon nehéz tekerni, de a süti nagyon puha és finom.„
Az évek során a családunkban több étel-intolerancia is ismertté vált, ezért én néhány alapanyagot az eredeti receptből kihagytam illetve kicseréltem olyanra, amelyet mindenki fogyaszthat. A változtatások nem ártottak meg a tésztának, ha édes kelt-tésztára van szükségem, mindig ezt veszem elő. A sütemény formázásán is változtattam, mert néhány alapanyag-csere után is nagyon lágy és nehezen tekerhető volt a tészta. A megtekert rudakat én csigává formázom, így olyan lesz, mint egy almás rózsa vagy kakaós csiga. A tésztát annyira kedveli a család, hogy almán kívül kakaóval, fahéjas cukorral és mazsolával is szoktam tölteni. Sőt, van hogy csak rudakat sodrok belőlük, és csak a tetejüket mártom fahéjas cukorba, így hasonlóak lesznek a brióshoz.
A kelt tészta
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 csomag Dr. Oetker instant élesztő (7 g), vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl kókusztej
- 4 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 50 g margarin
- 1 csomag Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj (6 g) (Ez elhagyható, de mi szeretjük a kelt tésztákban.)
- A lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd az összes többi hozzávalót hozzáöntöm, és a robotgéppel megdagasztom a tésztát.
- A tésztát duplájára kelesztem, az alapanyagok hőmérsékletétől és külső hőmérséklettől függően ez 60-120 percet vesz igénybe.
Az almás töltelék
- 4-5 darab alma
- 3-4 csepp citromlé, hogy kevésbé barnuljon meg az alma
- 1 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál cukor (Ha elég édes az alma, akkor ez nem szükséges.)
- Az almákat meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem.
- Pár csepp citromlevet csepegtetek rá, hogy ne barnuljon meg nagyon, de nem annyit, hogy érezhető legyen az íze.
- Állni hagyom kb. 30 percet.
- Kicsavarom az almákat és hozzáadom az búzadarát. Én nem rakok fűszert az almára, cukrot sem.
Az elkészítés menete
- A tésztát kelesztés után kinyújtom négyzet alakúra.
- A négyzet alsó felére teszem a tölteléket, majd az üres felét ráhajtom.
- Az összehajtott tésztát kb. két ujjnyi széles csíkokra vágom fel.
- A csíkokat megtekerem, majd csigát formázok belőle. Ez kicsit nehéz feladat, mert a töltelék hullik belőle, de a végeredményért megéri.
- Tepsire rakom a süteményeket, és még 20 percig kelni hagyom. Közben a sütőt előmelegítem.
- 160 fokos sütőben 18-25 percig sütöm a csigákat. Nekem nem süt teljesen egyenletesen a sütőm, ezért én 15 perc után meg szoktam fordítani a tepsit.
Ízesítés ötletek, amiket én már kipróbáltam
Ha kevés az alma, vagy épp nem almásat szeretnénk enni, akkor az alábbi variációk egyike készül nálunk.
- Cukrozott kakaópor.
- Fahéjas cukor.
- Mazsola, amiből elég sok kell bele.
- Cukrozott, darált dió.
Ha nincs kedvem bajlódni a félbehajtással, tekergetéssel, akkor csak darabokra vágom a tésztát. A darabokból rudat sodrok, csigaformába tekerem, fahéjas cukorba mártom, és megsütöm ezeket.
Mini csigák fagyasztásra
Szeretjük a fagyasztott, félkész, bolti apró-süteményeket, főleg mióta megvan a Tefal XXL Air Fryerem, mert így kis mennyiségben is tudok sütit sütni. Iskolaidőben, reggel nálunk a gyerekek édes vagy sós pékárut szeretnek reggelizni, frissen, még kicsit melegen. Sajnos, a közeli bolt kínálata elég kiszámíthatatlan, így nagy előny, hogy 15 perc alatt friss, forró aprósüteményeket tudok készíteni nekik, olyan ízesítéssel, amilyennel épp szeretnék.
A mini csigák elkészítése:
- A tésztát vékonya nyújtom, kb. akkorára, hogy feltekerve 4-5cm legyen majd az átmérője.
- Kinyújtás után megszórom a felületét kakaóporral, vagy bármilyen egyéb töltelékkel.
- Szorosan feltekerem, majd kb 2 cm széles darabokra vágom, hogy kb. pogácsa méretű legyen egy-egy csiga.
- A darabokat kicsit megnyitom a középen, és sütőpapírral bélelt dobozba teszem, hogy ne érjenek egymáshoz.
- 20 percig a lezárt dobozban hagyom kelni a csigákat, majd a lezárt dobozt a fagyasztóba teszem, és lefagyasztom őket.
- Ha kevés a hely a fagyasztóban, akkor néhány nap múlva kisebb dobozba is összerakhatóak a megfagyott csigák.
Csigák sütése Air Fryerben
- Sütéskor a csigákat beteszem a sütőbe úgy, hogy ne érjenek össze, és jól körbe tudja őket járni a forró levegő.
- A csigákat vizes ecsettel kicsit megkenem.
- 150 fokon 15 perc alatt készre sütöm a TEFAL XXL Air Fryer sütőmben.
Féltem, hogy milyen lesz fagyasztás után megsütve a kelt tészta. Azt hittem, hogy a bolti fagyasztott termékeknek van valami más trükkje is. Szerencsére kiderült, hogy házi körülmények között is elkészíthetőek ezek a falatkányi sütemények. Nekem nagy segítség lesz ez iskolaidőben, mert havonta egyszer kell csak elkészítem a tésztát. Reggelenként csak beteszem sülni, hogy mire a gyereke felkelnek és reggeliznének, már finom friss péksütemény várja őket.
Te próbáltál már nyers tésztát fagyasztani? Van valami tuti recepted?
Linkek
http://aranytepsi.blogspot.com/2013/12/almas-csavar.html