A családunk vadas receptje a legkisebb lányom és a férjem kísérletezésének eredménye. A menzás vadast szerették volna reprodukálni, és szerencsére nagyon jól sikerült nekik. Az én életemből eddig kimaradt a vadas, ismertem a nevét de otthon sosem készült, sosem ettem. Ezt a verziót azonban én is megszerettem.
Én nem ismertem a vadas ízét, de a lányom nagyon szeretett volna ilyet enni, mert az iskolai menzán elnyerte a tetszését. Próbálkoztam különféle receptekkel, de a végeredmény nem ízlett neki. Nálunk a férjem is tud főzni, és ő velem ellentétben ismerte és emlékezett a vadas ízvilágára, így ők ketten is nekiálltak kísérletezni a konyhában. Végül sok receptből gyúrtak össze egy saját verziót. A családunkban nem mindenki ehet tejes dolgot, így egy-két alapanyagot kicseréltek olyanra, amit mindenki fogyaszthat nálunk.
Vadas
Hozzávalók:
- 40 dkg sárgarépa (6-7 közepes darab)
- 8 dkg fehérrépa (1-2 közepes darab)
- 3 dkg zeller (½ közepes darab)
- ½ fej közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8 dl tyúkhúsleves alaplé
- 3 db babérlevél
- csipetnyi só
- csipetnyi bors
- 2-3 evőkanál mustár
- 75g vegán tejföl
- 3 teáskanál kristálycukor
Elkészítés menete:
- Elkészítjük a tyúkhúsleves alaplevet 2 Knorr tyúkhúsleves kockából és 1 liter vízből.
- Evőkanálnyi olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott ½ fej vöröshagymát és a szintén apróra vágott 1 gerezdnyi fokhagymát.
- Hozzáadjuk a megtisztított, apróra karikázott répát, fehérrépát és zellert.
- Felöntjük annyi alaplével, hogy az épp ellepje a zöldségeket, és hozzáadunk csipetnyi sót, borsot és három babérlevelet.
- Kis lángon, néha megkeverve addig főzzük, amíg minden zöldség teljesen megpuhul, ez kb. 1 órát vesz igénybe.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a 3 teáskanál cukrot, a 75 g tejfölt és a 2,5 evőkanálnyi mustárt.
- Merülőmixerrel teljesen simára turmixoljuk.
- Kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük cukorral, mustárral, sóval.
Ebből a mennyiségből egy étkezésre elegendő mennyiség készülhet. Nálunk annyira ízlik, hogy ennek a mennyiségnek a sokszorosát készítjük el, mert mindenki több tányérnyit kér belőle. Bevallom, másképp nem tudnám ennyi répa elfogyasztására rábírni a családomat.
A vadast mi főtt tésztával és sült csirkemellel esszük. A tésztából természetesen bármilyen jó hozzá, mi néha spagettivel, néha szarvacskával, néha mással fogyasztjuk.
Csirkemell darabok a vadashoz
Hozzávalók:
- 60-70 dkg csirkemell csíkozva
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi só
- csipetnyi bors
Elkészítés menete:
- A csíkozott csirkemellet 2 evőkanálnyi olívaolajon fehéredésig sütjük.
- Hozzáadunk csipetnyi sót és borsot.
- Szükség szerint kis alaplével felöntve még kb. 20 percig, lefedve főzzük.
- A fedőt levéve hagyjuk elfőni a folyadékot, majd tálalásig félretesszük.
Az elmúlt évek során már sokszor készítettük el a receptet, sokszor nem is csak egy adag készül, hanem 2-3 vagy akár 5-szörös mennyiség is. Így rendszeresen kerül a fagyasztóba is belőle, hogy csak tésztát kelljen hozzá főznünk, és készen legyen egy finom ebéd. Mi akár hús nélkül, csak tésztával is szívesen esszük.