A kelkáposzta legtöbbször főzelékként kerül az asztalunkra, de az utóbbi időben szívesen kísérletezgettem más elkészítési módokkal is. Az egyik ilyen kísérletem eredménye lett az airfryerben sült, töltött kelkáposzta, amely rajtam kívül a család többi részének tetszését is elnyerte.
A napokban vásárolt kelkáposztának nagyon szép, egészségesek voltak a külső levelei, és hetek óta töltött káposztát akartam enni. Így jött az ötlet, hogy akár meg is tölthetném ezeket a szép leveleket. Néhány levelet leszedtem, félbevágtam a fő ere mellett, és félreraktam későbbi felhasználásra a hűtőbe, és másnap készítettem el. Olyan jól sikerült, hogy későbbiekben, ha kelkáposzta főzelék lesz itthon, akkor egy részéből biztosan sütőben sült, töltött kelkáposztát készítek. Tölteléknek bármilyen rizses alapot választhatunk, nekem az egyik kedvencem a vöröslencsés, rizses egytálételem. Én a töltött kelkáposztát nem terveztem tovább főzni, ezért teljesen készre főzött tölteléket használtam.
Zöldséges, vöröslencsés, rizses egytálétel tölteléknek
Hozzávalók:
- 25 dkg Bonduelle gyorsfagyasztott Royal zöldségkeverék
- 1/2 bögre vöröslencse
- 2 evőkanál olaj
- 1 bögre rizs
- 1 kiskanál Kotányi Chilis bab fűszerkeverék
- ízlés szerint kis só, bors
Elkészítés menete:
- A vöröslencsét bő vízben átmosom, és legalább 1 órát áztatom.
- A zöldségkeveréket kissé kiolvasztom, hogy apróbbra tudjam vágni a zöldségeket. A karfiolt, brokkolit és a sárgarépát is kisebb darabokra aprítom.
- A rizst megfőzöm. Ahány ház, annyi szokás, így nyugodtan készítsd ezt a saját, jól bevált módszered szerint! Én átmosom, bő vízben főzöm, majd leszűrőm.
- A zöldségeket a fűszerekkel egy serpenyőben elkezdem az olajjal összesütni.
- Kb. 5 perc után a leszűrt vöröslencsét is hozzáadom, és öntök rá kb. 2 dl vizet. Gyakori kevergetéssel a lencse megpuhulásáig főzőm. Ha a víz elpárolog, akkor öntök rá kicsit.
- Ha elkészült a zöldség, akkor hozzákeverem a rizst.
Ez így magában is egy nagyon finom, zöldséges, rizses egytálétel. Nálunk rendszeresen szokott készülni, mert a gyerekek is szeretik. Ezért is esett a választásom erre, hogy ebből legyen a töltelékem.
Töltött kelkáposzta
Hozzávalók:
- Rizses töltelék a fenti recept alapján
- 8-10 kelkáposzta levél
- tejföl vagy Dr. Oetker Creme Vega vegán növényi krém
- zsiradék a tűzálló tál kikenéséhez
Elkészítés menete:
- A kelkáposztaleveleket a középső, vastag ere mentén félbe vágom. A kivágott darabok mehetnek a kelkáposzta főzelékbe is.
- A kelkáposztalevél darabokat 3-4 percig forró vízben főzőm, hogy megpuhuljanak és könnyen feltekerhetőek legyenek. Nem szabad túlfőzni, mert akkor szétmállik, és nem fogjuk tudni megtölteni.
- A tűzálló tálat kikenem kis zsiradékkal, én legtöbbször margarint használok.
- A leveleket kihűlés után megtöltöm a vöröslencsés, zöldséges rizzsel, majd feltekerem ugyanúgy, ahogy a töltött káposztát szokás. Tűzálló tálba egymás mellé teszem a töltött kelkáposztákat egy rétegben.
- A tetejét megkenem a növényi krémmel, nyugodtan lehet tejfölt is használni. Sőt, kis reszelt sajt is kerülhet a tetejére.
- Hagyományos sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt kap szép szint a teteje. Egy ebédnyi adag az airfryerben is készül, ott 180 fokon kb. 15 perc kell neki.
Nekem elég régi, még nem légkeveréses sütőm van, így meglepett, hogy mennyivel rövidebb idő kellett az airfryerben egy adag étel elkészítéséhez.