Raphanus sativus niger – fekete retek
A fekete retek a nevét a fekete héjáról kapta. Kevésbé népszerű, mint a tavasz elején érő, hónapos retek. Könnyen termeszthető kiskertekben, de a piacok kínálatában is megjelenik ősszel, és egész télen át kapható. A fekete retket másodvetésként vetjük júliusban és augusztusban szabadföldbe. A retek gumói szeptember, október környékére érik el a megfelelő méretet. Kikelés után, ha túl sűrűn kelt, akkor ki kell egyelni.
A fekete retek gazdag ásványi anyagokban, található benne vas, kalcium, magnézium és foszfor. Vitaminok közül jelentős mennyiségben tartalmaz C- és B- vitaminokat.
A népgyógyászat gyakran javasolja a fogyasztását köhögéses, megfázásos megbetegedések esetén. A retket félbe vágtak, a közepébe lyukat vájtak, mézet tettek bele, majd néhány óra múlva a retek leve a mézzel elkeveredett. Ezt a szirupot fogyasztották köhögés, megfázás esetén. A fekete retket epeműködési rendellenesség kezelésére is ajánlja a népi gyógyászat, de ebben az esetben különösen fontos, hogy fogyasztása előtt kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.