Allium sativum – Fokhagyma
A fokhagyma világszerte elterjedt, sokfelé termesztett gyógy- és fűszernövény. Már az ókori emberek is ismerték és használták gyógyító tulajdonságait. A magyar konyha is bőségesen használja a hagyományos magyaros ételeknél. Nem igényes különösebben a talajra, így nagyon sok kiskertben is termesztik.
A fokhagymának a legfőbb hatóanyaga az allicin, amelyből több egyéb hatóanyag jön létre (pl. ajoén, triszulfidok, tetraszulfidok). Ezek a kén vegyületek felelősek a fokhagyma jellegzetes szagáért.
A konyhában sokféleképpen felhasználjuk levesek, sült húsok, különböző köretek és saláták ízesítésére. Nélkülözhetetlen hozzávalója a magyar kolbászoknak is. Finom, könnyű vacsora a fokhagymás pirítós, kevésbé könnyű, de nagyon finom a lángos fokhagymával.
Közismert antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, ezért a népgyógyászat gyakran alkalmazta különböző szájüreg-, garat- és bélfertőzések kezelésére. Légúti és megfázásos megbetegedések esetén gyakori „gyógyszer” volt nagyanyáink idejében a mézes fokhagyma. Egyes kutatások szerint jótékony hatással van a magas vérnyomásos betegek állapotára, és kedvezően hat az emésztésre.
Hivatkozás:
hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma