A körte hazánkban is honos, sok kiskertben termesztett gyümölcs. Sok fajtája ismert, az apró termésű nyári körtétől a méretesebb Vilmos körtéig. A legtöbb fajta augusztus végén, szeptember elején érik meg. A körték nagy része csak néhány hónapig tartható el feldolgozás nélkül.
A különböző fajtái eltérő arányokban, de jelentős mennyiségben tartalmaznak káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és C vitamint. Körték között találhatunk finom, lédús, puha húsú fajtákat és kemény ropogósokat is. A fajtára jellemző színek a zöldtől és sárgától, a barnán keresztül, a pirosig terjednek.
A körtét többnyire nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle kompótot, levest vagy köretet is. Nagy mennyiségű körtét használnak fel körtepálinka készítésére is.
Nekem a kicsit ropogós, apró, nyári körte a kedvencem.