Könnyű, gyors nyári vacsoránk lehet a nyárson sült hús és zöldség. Ha van kertünk és grillsütőnk, akkor kellemes hétvégi programmá válhat a sütögetés, de ha nincs, akkor sem kell lemondanunk erről a finomságról. A nyársainkat egyszerűen a sütőben is megsüthetjük.
Konkrét receptet írni nagyon nehéz. Mi csirkehúst, bacon szalonnát, zöldségeket, cukkinit, hagymát, gombát és a gyerekeknek virslit szoktunk legtöbbször a nyársakra húzni.
Az alapanyagokat először feldaraboljuk és bepácoljuk. A zöldséghez nekünk a Vegeta Naturella Zöldség Grill fűszerkeverék vált be. Kis olaj és kis só hozzáadásával az ebből készült páclébe forgatjuk alaposan a zöldségdarabkákat.
Ha kisebbek a zöldségeink, akkor csak felszeleteljük őket, ha nagyobbak, akkor szeletelés után félbe vagy negyedbe is vághatjuk.
A húst sokféleképp szoktuk fűszerezni, leginkább hangulatunktól függ, hogy épp mi kerül rá. Most kakukkfű, pici bors és só került az olajos páclevünkbe.
A tyukanyo.hu oldalon található egy gyűjtemény, amelyben fel van sorolva, milyen húshoz milyen fűszerek közül érdemes választanunk.
A húst legalább 1 órán át hűtőbe téve hagyjuk pácolódni a fűszeres olajban, ezt akár előző nap este is előkészíthetjük.
Most jön a neheze: el kell készíteni a nyársakat. Ez elég babra munka, de utána már nem lesz sok dolgunk vele.
Ha van fém nyársunk, akkor húzhatjuk arra is a hozzávalókat, de mi jobban szeretjük a bambuszból készülteket. Ezek olcsók, vékonyabbak a fémből valóknál, és nem utolsósorban ezeket nem kell elmosogatni. 🙂
A hozzávalókat ízlésünk szerint váltogatva felhúzzuk a nyársakra, a bacon szeleteket hullámosan a többi hozzávaló közé tesszük.
A nyárs készítéseben az a jó, hogy könnyen tudunk olyat készíteni, amelyet vegetáriánusok vagy paleo étrendet követők is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. A nyársaknál szinte bármilyen kívánságot könnyen figyelembe tudunk venni.
Nekem van egy fém nyárstartóm, amire a bambusz nyársakat szoktuk tenni, de ez egy nagyobb tepsivel is könnyen helyettesíthető. Fontos, hogy a nyársra tűzött hozzávalók ne érjenek közvetlenül a tepsihez.
Az elkészült nyársakat megsüthetjük grillsütőn a szabadban vagy a sütőben.
Sütőben 200-220 fokon kb. 30 percig süssük, 20 percig alufóliával letakarva, majd 10 percig enélkül.
A kész nyársakat könnyű nyári salátával vagy egyszerűen friss pékáruval fogyaszthatjuk.
Te szereted a grillezett ételeket? Szoktál ilyen jellegű ételeket készíteni szabadban vagy a konyhádban?
Hivatkozások:
http://www.tyukanyo.hu/fuszerezes/