Medvehagymás kenyér

A medvehagyma az utóbbi idők egyik nagy slágere. Használhatjuk nyersen, apróra vágva kenyérre, túróba, vajba keverve, de akár krémet is készíthetünk belőle olívaolaj és só felhasználásával. Nálam most kenyér sült medvehagymával.

Medvehagymás kenyér

Medvehagymás kenyér

Hozzávalók:

  • 300 ml langyos víz
  • csapott evőkanál só
  • tetszőleges mennyiségű medvehagyma apróra vágva
  • egy kanálnyi olívaolaj
  • édesköménymag, vagy sima köménymag (nem az őrölt változatot használtam, így jobban érződik az íze)
  • fél kiló liszt (lehet variálni a különféle-fajta liszteket, csak bátran 🙂 )
  • 1 zacskó szárított, vagy fél kocka friss élesztő

A kenyérsütő üstjébe először a vizet öntjük, ebbe kerül a só, medvehagyma, olaj, köménymag, majd a liszt, végül a tetejére az élesztő. Ezután bekapcsoljuk a gépet, és 3 óra múlva már kész is a friss, ropogós, illatos kenyér.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat kézzel alaposan összegyúrjuk, majd egy órát hagyjuk kelni. Újra átgyúrjuk, most már abba az edénybe tesszük, amiben majd sül (pl. jénai), és abban hagyjuk meleg helyen újra 1 órát kelni. Előmelegített sütőben 180-200 fokon (sütőtől függően) 10 percig sütjük, ekkor szép kérget kap; majd lejjebb vesszük kissé a lángot, és kb. 165-175 fokon még 50 percig sütjük. Nekem légkeveréses gázsütőm van, a sütési hőt a maga sütőjének ismeretében mindenkinek ki kell tapasztalnia.