A kukorica elég gyakran kerül az asztalunkra. Az év nagy részében csak morzsolt formában, de mindig nagyon várjuk, hogy a piacon megjelenjen a friss, csöves kukorica. Legtöbbször csak simán megfőzőm, és esszük, amíg van a fazékban. Az Interneten böngészve gyakran került elém egy teljesen más elkészítési módja, amikor nem megfőzik, hanem sütik a kukoricát. Nagyon jól néztek ki a képek, így sok recept átolvasása után elkezdtem kísérletezni vele.
Többféle fűszerezéssel is elkészítettem, mind nagyon ízlett a családnak. Idén lassan vége nálunk a kukorica-szezonnak, már egyre öregebbek a csövek, amit venni tudok. Így egyre nehezebb feldarabolni, is őket.
A friss, csöves kukoricát félbevágom vagy eltöröm, majd négy részre hasítom. Ha a csutkája már nem túl zsenge akkor komoly erő kell ehhez a művelethez. Ezzel egy cső kukoricából 8 darab „bordát” kapok.
Kukorica-borda 2 féle verzióban
Hozzávalók (fokhagymás chilis fűszerezéssel):
- feldarabolt nyers kukorica
- 4 evőkanál olivaolaj (vagy bármilyen más olaj)
- 1 kávéskanál só
- 2-3 gerezd fokhagyma összenyomva vagy lereszelve
- 1 kávéskanál pirospaprika
- chili, ízlés szerint
Hozzávalók (sós, borsos fűszerezéssel):
- feldarabolt, nyers kukorica
- 4 evőkanál olivaolaj (vagy bármilyen más olaj)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál chilisbab fűszerkeverék
- 1-2 tekerésnyi bors
Attól függően, hogy köret mellé, húsmentes főételnek vagy az étkezést lezáró desszertként kínáljuk, változatosan ízesíthetjük. Olaj helyett használhatunk más zsiradékot is, amit szívesen fogyasztunk. A fűszerkeveréket készíthetjük sósra, de akár édesre is.
Elkészítés menete:
- A fűszereket és az olajat összekeverem.
- A kukorica darabokat egy ecsettel átkenem a fűszeres olajjal.
- A darabokat az airfryerbe helyezem, kellően szellősen.
- 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm.
Az elkészült kukorica darabok nem lesznek olyan szaftosak, mint a főtt kukorica. A szemek tömörebbek és inkább kissé ragacsosak lesznek. Én már gyerekkoromban is szerettem ezt az állagot és ízt. Örülők, hogy végre újra előkerült az életemben.
Te szereted a kukoricát, a tengerit? Van különleges recepted, elkészítési módod? Ha van kedved, a facebook oldalunkon leírhatod!