Körözött szerintem a magyar konyha egyik jellegzetes eleme, egy jellegzetesen magyaros szendvicskrém. Széles körben ismert, nagyon könnyen elkészíthető, ahány ház, annyi elkészítési módja létezik. Én manapság már nem úgy készítem, mint friss háziasszonyként tettem, több mint 20 évvel ezelőtt. Mostanában a lenti receptem szerint készítem a körözöttet.
Körözött
50 dkg tehéntúró,
1,5 evőkanál vaj,
1 közepes fej vöröshagyma,
1,5 kávéskanál só,
2-3 kávéskanál pirospaprika,
3 teáskanál egész köménymag,
1 evőkanál mustár,
1 evőkanál csemege Piros Arany,
A vöröshagymát apróra vágom, majd az összes hozzávalóval együtt egy nagyobb keverőtálba teszem. Egy villával alaposan szétnyomkodom a túrót, és nagyon alaposan összekeverem a krémet. A vajból a túró szárazsága szerint több vagy kevesebb mennyiség kell, az a lényeg, hogy végeredményként egy jól kenhető szendvicskrémet kapjunk. A kész körözöttet legalább fél órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek, a fűszerek kellőképpen összeérjenek. Az elkészítéshez természetesen más fűszereket is felhasználhatunk, ízlés szerint borsot, fokhagymát és erős paprikát is tehetünk a körözöttbe.
A mi körözöttünknek erős, karakteres íze van, így nem kell túl vastagon a kenyérre kenni. A körözöttet ehetjük zsemlében vagy kenyérre kenve, mi a teljes kiőrlésű bagetten uborkával és paradicsommal szeretjük a legjobban.