Éppen egy éve annak, hogy belevágtam a paleózásba. Azóta nagyot fordult velem a világ, érzem ezt kívül és belül egyaránt. Elveszítettem 20 kilót, nyertem egy nagy adag önbizalmat. A paleós szülinap apropóján sütöttem egy ízig vérig paleó kókuszos tortát.
A hozzávalók beszerezhetőek pl. az egyik drogéria-lánc üzletében is (én ott vettem, mert az esett útba), de egyre több paleós bolt nyílik a neten és fizikai valójában is, tehát a paleós alapanyagokhoz hozzájutni igazán nem jelenthet gondot.
Felhasználtam
- 20 dkg kókuszlisztet (nem ugyanolyan, mint a darált kókuszreszelék!)
- 3 tojást
- 1 evőkanál olvasztott kókuszzsírt
- 2 evőkanál darált mandulát
- egy nagy evőkanál xilitet
- 2 dl kókusztejet
- fél zacskó sütőport.
A tojásokat feltörtem, kikevertem a xilittel (nem tettem bele sokat, mert aztán lekvárral töltöttem meg a kész tésztát, de ha valaki önmagában enné, akár jobban is édesítheti). Hozzáadtam a kókuszos cuccokat (tej, zsír, liszt), a darált mandulával elkevert sütőport, és alaposan kikevertem.
Nem tudom, ti szoktátok-e a nyers tésztát kóstolni, én mindig. És alaptétel nálam, hogy ha egy tészta nyersen finom, akkor a kész süteménnyel már semmi gond nem lehet. Na, ez pont ilyen, akár így megettem volna az egészet 🙂
Multicookerben sütöttem készre 40 perc alatt, 150 fokon. A kókuszliszt miatt gyorsabban és alacsonyabb hőfokon sül, mint ha rendes finomliszttel készült volna.
Íze, illata erősen emlékeztet a Raffaelóra, van-e, ki nem szereti? Állagra elég lágy, óvatosan kell vele bánni, nehogy szétessen. Amúgy igazi szülinap alkalmából is szeretettel ajánlanám, mert tényleg borzasztóan egyszerű, gyors, finom és nem utolsó sorban egészséges édesség.