Házi pékáru airfryerben, zabpehellyel

Nem ideális airfryerben pékárut sütni, de szerencsére nem is lehetetlen. A megkelt, megformázott tésztából 25-30 perc alatt friss, meleg pékárut tehetek az asztalra. Ez egy rohanós reggelen vagy hétvégi reggelinél is jól jöhet.

Egyre többször hagyja el a számat a bizonyos mondat: Régen minden jobb volt. Ez a pékárukra különösen érvényes napjainkban, hisz már sehol nem kapható az egyszerű, de finom zsemle vagy a sós óriáskifli. Sok-sok keresgélés, próbálgatás után találtam rá a dán zsemle receptjére, amely az egész család tetszését elnyerte nálunk. Külön tetszik a receptben, hogy nem kell dagasztani. Akár este is összekeverhetem a tésztát, és másnap reggel is kisüthetem. A benne lévő zab nemcsak rostban gazdaggá, hanem laktatóbbá is teszi. Az eredeti receptben kanállal szaggatták, de nekem ez nem volt szimpatikus, így a formázást kissé átalakítottam. Épp csak annyira, hogy egységesebb legyen a mérete, és könnyebben lehessen csomagolni akár uzsonnára is.

Házi Pékárú Feltétekkel

Nagyon megszerettük ezt a zsemlét, szinte minden hétvégén készült egy-egy adag a hagyományos sütőben. Volt, hogy kerültek a tetejére különféle magok is. Néha paradicsom- vagy hagymakarika is került rá, így akár magában is szívesen ettük. Amikor tönkrement a sütőm, muszáj voltam kikísérleteznem egy airfryeres verziót. Az airfryeres verzióban le kellett mondanom a különféle feltétekről, mert olyan szélvihar van a gépben, hogy az apróbb darabok csak repkednének. Praktikusabbnak bizonyult, ha nem zsemleformát, hanem inkább kisebb rudakat készítek. Annyira jól sikerült a próbálkozás, hogy azóta nemcsak hétvégén, hanem heti 4-5 alkalommal is sütöm.

Zabpelyhes pékáru

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 350 g fehér liszt
  • 100 g zabpehely
  • 1 zacskó szárított élesztő (pl. Dr. Oetker)
  • 2 kávéskanál cukor
  • 3 kávéskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 380 ml víz
  • 3-4 marék liszt a formázáshoz
Házi Pékárú Airfryerben Sütve

Elkészítés menete:

  1. Tészta összeállítása: Az összes hozzávalót egy kb. 4 literes, lefedhető műanyag dobozba teszem, és egy kanállal alaposan összekeverem. Ha még aznap sütni szeretném, akkor langyos vizet használok, és lefedve a konyhapulton hagyom. Ha este készítem össze, akkor hideg vizet teszek bele, és mehet a hűtőbe reggelig.
  2. Kelesztés: Szobahőmérsékleten 1-1,5 óra alatt megkel. Ragacsos, kicsit folyós állagú tésztát kapunk, ez így jó.
  3. Formázás: A megkelt tésztára szórok egy marék lisztet, majd a lisztezett felületre borítom. Ahol lisztes a felület, ott nem ragad, de maga a tészta elég nedves. Kézzel kilapítom, majd behajtom az 1/3-át középre mindkét oldalról. Ezután 90 fokkal elforgatom, és újra hajtogatom. Ha nagyon ragad, szórok rá még egy kevés lisztet. A hajtogatást 3-4 alkalommal megismétlem. Az első néhány körben kézzel lapítom, ha már kevésbé lágy, sodrófával nyújtom ki.
  4. Darabolás, formázás: A tésztát végül kinyújtom, és 12 darabra vágom. A darabok szélein a vágás mentén ragadósak, de alul-felül lisztesek, így nem tapadnak le. Kis téglalapokat formázok, megsodrom, és így kerülnek az airfryerbe.
  5. Sütés airfryerben: Az első hat megformázott darabot rögtön az airfryerbe teszem. A többit is megformázom, és felvágott sütőpapír darabokon egy tálcára helyezem. Később ezek is bekerülnek a sütőbe, a papírt pedig csak a sütés közben, a forgatásnál veszem ki. 150 fokon 25 percig sütöm, 15 perc után megfordítom. Ilyenkor még keménynek tűnik a külseje, de kihűlés után finom, puha lesz. Amíg az első adag sül, addig a második adag kicsit jobban megkel, ettől még szebb formája lesz sütés után.

Karácsony óta egy új Tefal EY855BE0 Easy Fry Mega készüléket használok. Fél év használat után is teljesen elégedett vagyok vele – sőt, talán egy picivel jobb is, mint a régi volt. Hamarosan erről a gépről is írok egy külön bejegyzést a „Bajtársaink a konyhában” sorozatba.

Házi pékáru airfryerben, zabpehellyel
Te készítesz otthon pékárut airfryerben? Mi a kedvenc recepted? Szívesen olvasnánk a Facebook oldalunkon!