Karfiolt elég ritkán készítettem eddig itthon, mert nem tartozott a család kedvencei közé. Gyerekként nálunk legtöbbször rántott karfiol vagy prézlis karfiol készült csak belőle. Az alábbi verzió az egész családunknak ízlik, emiatt rendszeresen készül mostanában.
Ősszel a zöldségestől egy nagyon szép, egészséges karfiol is hazajött velem. Amikor megvettem tudtam, hogy a családunkban nem megszokott formában akarom a tányérokra tenni. Szeretem az egyszerű ételeket, amelyek gyorsan elkészülnek, nem kell sokat felettük állni a konyhában. Ez is egy ilyen recept.
Fűszeres, sült karfiol
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál Kotányi Chilis bab fűszerkeverék
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés menete:
- A karfiolt rózsáira szedem, a nagyobb darabokat félbe vagy négybe vágom. Figyelek arra, hogy a darabok nagyjából egyforma méretűek legyenek, de ne legyenek túl aprók.
- Vizet forralok, amelybe sót teszek, és kb. 5 perc alatt félpuhára előfőzöm a karfiolt. Hústűvel szoktam ellenőrizni, hogy ne legyen túl kemény, de még ne főjön meg teljesen. Apróbb daraboknak kevesebb idő is elég lehet.
- Az előfőzött karfiolt hagyom kihűlni. Amikor már nem forró, ráteszem az olajat, és a fűszerrel is meghintem. Kézzel alaposan átforgatom, hogy mindenhova kerüljön a fűszerből. Én nagyon szeretem a sült ételekre a Kotányi Chilis bab fűszerkeverékét használni, mert kicsit csípős, kicsit fűstös ízt ad pluszban az ételeknek.
- A fűszeres karfiolt az airfryer kosarába helyezem, és 180 fokon nagyjából 12 perc alatt készre sütőm. 5 percenként átforgatom a karfiol darabokat, hogy egyenletesen süljenek. A kosarat nem rakom tele, hagyok a karfiol darabok közt helyet, hogy körbe tudja őket járni a forró levegő. Inkább több körben sütőm meg, ha túl sok lenne egy sütésre.