Régebben rendszeresen hoztunk haza egész grillcsirkét. Csak egy baj volt vele, mindenki leginkább a combjára pályázott, abból pedig csak két darab van egy csirkének. A családom elég népes, így mindig volt olyan, akinek kompromisszumot kellett kötnie, melyik részét kéri. A hagyományos sütőmben finom a csirkecomb, de nem lesz teljesen grillcsirke állagú, ízű. Az airfryerben sütve viszont nagyon szereti a család, már nem is veszünk bolti grillcsirkét, nem hiányzik nekünk.
A csirkecomb nálunk leggyakrabban Kotányi Grill szárnyas fűszerkeveréket kap. Így az airfryerben sütéskor is ezt használom legszívesebben, ha nincs kedvem egy-egy új ízvilággal kísérletezni.
Grill csirkecomb alap fűszerezéssel
Hozzávalók (3 személyre):
- kb. 1 kg csirkecomb
- só
- kevés olaj
- Kotányi Grill szárnyas fűszerkeverék
Elkészítés menete:
- A fűszereket az olajjal összekeverem egy tálban.
- A csirkecombokat megtisztítom és félbevágom.
- A combokat fűszeres olajba forgatom, és 1 órát pácolom szobahőmérsékleten.
- Pácolás után az airfryerbe helyezem úgy, hogy ne kerüljenek egymásra. Így nem muszáj átforgatni sem őket.
- 175 fokon 40 percig sütöm. Félidőnél ránézek hogy sülnek a csirkecombok. A combok méretétől függőn, szükséges lehet csökkenteni vagy növelni a sütési hőfokot és/vagy az időt.
- 40 perc után húshőmérővel is ellenőrzőm, hogy a csont melletti, belső rész maghőmérséklete is megfelelő-e. Ha szükséges még visszateszem 5 percre.
A csirkehús megfelelő hőmérséklete
A csirkehús készítésénél különösen figyelnünk kell, hogy a készítés során elérje a húsunk a megfelelő, biztonságos hőmérsékletet. A csirke nem fogyasztható nyersen, a csont melletti, belső rész viszont könnyen nyers maradhat a gyorsabb sütésnél. A csirke esetén a maghőmérsékletnek mindenütt el kell érnie a biztonságos fogyasztáshoz szükséges 75 °C-os értéket.
Grill csirkecomb mézes-citromos fűszerezéssel
Hozzávalók:
- (az alap recept hozzávalóin kívül)
- 1 evőkanál méz
- 2-3 evőkanál citromlé
Elkészítés menete:
- Ugyanúgy készítem, mint az alap receptnél, csak a fűszert kiegészítem citromlével és mézzel.
- A méz karamellizálódó cukortartalma miatt hamarabb sötétebb lesz a combok színe, ami könnyen megtévesztő lehet. A maghőmérséklet ellenőrzése ennél a változatnál különösen fontos.
Szoktál grill-jellegű csirkecombot sütni? Van saját fűszerkeveréked, vagy a boltban kapható keverékekből választasz? Mi a kedvenc fűszerkeveréked a grillcsirkéhez? Ha van kedved, a Facebook oldalunkon leírhatod!