Mint előzőleg írtam, elkezdtem kísérletezni szendvicskrémekkel, hogy kicsit változatosabbá tegyem a családunk étkezéseit. Próbálkozásaim nem mindegyike aratott osztatlan sikert, készült néhány „megesszük, de soha többé nem szeretnénk ilyet enni” szendvicskrém is. Szerencsére akadt olyan is, amit már több alkalommal készítettem, és szívesen esszük kenyéren. Ilyen lett a brokkolis szendvicskrémem is.
Egyik kedvenc zöldségfélém a brokkoli. Szeretjük levesként és szószos tésztáink hozzávalójaként is. Nálam mindig lapul a hűtőben egy kis brokkoli, frissen vagy fagyasztva. Így adott volt, hogy egy szendvicskrém-próbát ezzel is tegyek.
Brokkolis szendvicskrém
25 dkg brokkoli
2 kiskanál só
2 evőkanál tejföl
2,5 teáskanál bazsalikom vagy
2,5 teáskanál oregánó
A brokkolit megpárolom kis vízgőz fölött. Ha fagyasztott brokkolit használok, akkor ez azon kevés dolgok közé tartozik, amit a mikróban párolok meg. A mikrohullámú sütőmhöz vásárláskor ajándékba kaptam egy pároló edényt, amiben kb. 10 perc alatt tudok párolt zöldséget készíteni a mélyhűtött brokkoliból is.
Jut eszembe, ha kíváncsiak vagytok rá, akkor a Bajtársaink a konyhában sorozatban bemutathatom nektek a pároló edényemet.
A párolt zöldségeket egy serpenyőbe teszem, kis olajat öntök alá és megfűszerezem. Összesütöm, ha kell még egy kis puhulás neki, kicsit túl ropogós még, akkor egy pici vizet is öntök alá, és néhány perc alatt puhára főzöm.
Fűszerként többnyire bazsalikomot használok, de készítettem már oregánóval is, mert menet közben jöttem rá, hogy bazsalikom nincs itthon. Mindkét változat nagyon finom.
Amikor már finom puhák a brokkolik, akkor egy tálba öntöm, adok hozzá két evőkanál tejfölt, és a botmixerrel összepépesítem. A tejföl nélkül túl száraz krémet kapnánk, így viszont jól kenhető szendvicskrémünk lesz.
Mi szívesen esszük az olivás paillasse-sel, de nagyon finom bármilyen kenyérrel, zsemlével vagy kiflivel is.