Szerdán kicsi lányom azt kérte, hogy banános torta legyen a szülinapi tortája. Szoktunk itthon tortát sütni, de hagyományos gyümölcstortát még nem készítettem. Úgy gondoltam, itt a remek alkalom, hogy elkészüljön életem első gyümölcstortája.
Tortaformám évek óta van, mert anyukámét én örököltem meg. Most számolgatva, közel 30 éves lehet ez a forma. Receptem nem volt hozzá, fogalmam sem volt, vajon hány tojásból készítette anno anyukám az alapot. Sajnos, őt már nem tudom megkérdezni, így a netet kezdtem el bújni. Első választásom egy 3 tojásos, szokásos piskótaalapra esett. A recept szerint elkészítve, alul-felül sütéssel nem jött ki a formából. Arra gondoltunk, hátha az a baj hogy alul-felül sütöttük, hisz 30 éve anyukámnak még csak alulról sütő gáztűzhelye volt. Második próbálkozásként csak alulról sütöttem, majd a végén, hogy színt kapjon a teteje felülről. Sajnos, így sem vált el szépen a formától, a pereme eléggé tépett lett. Az íze tökéletes volt, de így nem lett volna szép a szülinapi tortánk.
Újra az Internetet bújtam, és kerestem egy piskótaszerű, de nem annyira lágy állagú tésztát. Így futottam bele a következő receptbe. Ez egy 2 tojásos, vajas, kevert tészta, ami végre kompatibilis a formámmal, mert úgy kijött belőle, mint a kisangyal. Nagy kő gurult le a szívemről, így ma már könnyedén készült el a 4. torta alapom, ami már díszítést is kapott.
A tortaalap hozzávalói:
- 2 egész tojás
- 75 g vaj, vagy margarin
- 75 g cukor
- 15 dkg liszt
- 2 mokkáskanál sütőpor
20 percig sütöttem alsó sütésen 175 fokon, majd még kb. 5 percig alsó-felső sütésen. A massza meglepően kevés és elég száraz volt, épphogy el lehetett teríteni a torta formában. A sütőportól a sütés végére mégis szépen kitöltötte a formát, és könnyedén ki tudtam önteni a kivajazott és lisztezett tortaformámból.
A torta alap receptja innen származik: http://www.mindmegette.hu/gyumolcstorta-ii.recept
Ezek után krémnek készült egy vaniliás Dr. Oetker főzős puding. A tetejét kidíszítettem 2 darab karikákra vágott banánnal, majd 2 zacskó Dr. Oetker porból készült színtelen tortazselét öntöttem rá.
Nekünk nagyon ízlett, emlékeim szerint nagyon hasonlít arra az ízre, amelyet anyukám készített.
Ebből a receptből gyakran fog készülni nálunk gyümölcstorta, most már nem lesz mumus a tortaalap.