A cukkini sokféle ételben elrejtve vagy fő összetevőként is kerülhet az asztalunkra, a fűszerezéstől függően mindig más arcát mutatja. A napokban láttam egy videót, melyben tekercseket készítetek belőle, és panírozva megsütötték. A receptben több hozzávaló is volt, amit én nem használhatok, de az ötlet nagyon tetszett, így a saját ízlésemhez alakítottam.
Feketeerdei sonkás cukkinitekercs alap recept
Hozzávalók
- 1 db kisebb, zsenge cukkini felszeletelve
- 1 csomag feketeerdei sonka
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- só
- kis olaj a sütéshez
Elkészítés menete
- A cukkinit meghámozom, és szeletelővel hosszú, vékony csíkokra szeletelem.
- A cukkiniszeleteket besózom, és hagyom állni legalább fél óráig.
- A szeletekről felitatom a nedvességet, egy fél szelet feketeerdei sonkát teszek rá, és feltekerem.
- A tekercseket tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd nyársra húzom. Nyársra tűzés el is maradhat, de így könnyebb forgatni.
- A nyársakat az airfryerbe teszem, 1-2 spriccelésnyi olajat teszek rá, majd 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm. 10 perc sütés után egyszer átfordítom a nyársakat.
Babkrém
Babkrém hozzávalók
- 250 g főtt, fehér gyöngybab
- 1 teáskanál Kotányi Morocco humusz fűszerkeverék
- 2 evőkanál olaj
- majonéz ízlés szerint
A babkrém elkészítése során igazából csak az aprítógép dolgozik. A babot, olajat, fűszerkeveréket az aprító gépbe teszem és pépesítem.
Nekem kissé száraz volt a keverék, emiatt nehezen vitte a gépem, ezért kb. 2 evőkanálnyi majonézt is adtam hozzá. Nem lett tökéletesen egynemű, maradtak benne héj- és nagyobb babdarabok. Több olaj vagy majonéz hozzáadásával talán kevésbé lett volna rusztikus az állaga, de nekem nagyon ízlett így is.
A krém 2-3 napig hűtőben, jól zárható edényben eltartható. Kenyérre kenve vagy zöldség mártogatósként is nagyon finom, a fűszerkeveréktől elég erőteljes íze van. Nálam a cukkini tekercsekben is jól megállta a helyét, kellemes ízt adott a tekercseknek.
Babkrémes feketeerdei sonkás cukkini tekercs változat
Hozzávalók
- az alaprecept hozzávalói /a bejegyzés első részében/
- babkrém
Elkészítés menete
- Szinte ugyanúgy készül, mint az alap változat. Miután a szeletekről felitatom a nedvességet, megtöltöm babkrémmel, egy fél szelet feketeerdei sonkát teszek rá, és feltekerem. A kisebb szeletekre csak babkrémet teszek, és úgy tekerem fel.
- A tekercseket tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd nyársra húzom. A babkrém miatt nehéz nyársra tűzni, néhánynál én ezt el is hagytam, de így is egyben maradtak a tekercsek.
- A nyársakat az airfryerbe teszem, 1-2 spriccelésnyi olajat teszek rá, majd 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm. 10 perc sütés után egyszer átfordítom a nyársakat.
A tekercseket bármivel megtölthetjük, én biztos fogok még más variációkkal is próbálkozni. Szerencsére, a családunk minden tagjának ízlett az első próbálkozásom.