Prunus armeniaca – kajszibarack
A kajszibarackot a köznyelvben sárgabaracknak is nevezzük. Magyarországon honos, a meleg helyeket kedveli. Március közepétől április közepéig virágzik, virágai a fagyokra érzékenyek. A sárgabarack júliusban érik be. A fái ciklikusan teremnek, egy jó termésű év után néhány évig jelentősen kevesebb mennyiség terem. Egy fának átlagosan 8 évenként van kiemelkedően jó termése. Az érett sárgabarack nehezen eltartható, könnyen megromlik, aszalással vagy lekvárként, dzsemként tehetjük el télire.
A sárgabarack gazdag ásványi anyagokban, így káliumban, kálciumban, magnéziumban, valamint kisebb mennyiségben foszfor is található benne. A gyümölcs jelentős C-vitamin forrás, és nagyobb mennyiségű béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul át. Két-három szem kajszibarack elfogyasztásával fedezni tudjuk szervezetünk napi A-vitamin igényét. A szervezetünknek az A-vitaminra nagy szüksége van, például a szemünk megfelelő működéséhez.
A sárgabarack ritkán okoz önmagában allergiát, de gyakran a keresztallergia egyik alkotó eleme, ezért az allergiára hajlamos személyeknek körültekintőnek kell lenni a fogyasztásakor.
Te mit készítesz sárgabarackból?
Hasznos link:
http://www.terra.hu/fak/html/prunus.armeniaca.html